Welke flesspeen is het beste voor mijn baby?

Posted by jill 20-10-2018 0 Opmerkingen Babyuitzet,

Welke flesspeen je aanschaft voor jouw baby is geheel afhankelijk van de voorkeur die jouw baby heeft. Flesspenen zijn altijd apart verkrijgbaar waardoor je niet gebonden bent aan de flesspeen zoals deze standaard bij de babyfles van jouw keuze wordt geleverd. Via onze shoptips willen we je graag helpen bij de keuze van de beste flesspeen voor jouw kindje en lichten we graag de verschillende soorten en type flesspenen toe. 

 

Siliconen flesspeen of latex flesspeen?
Flesspenen zijn beschikbaar in twee soorten materialen, namelijk transparant siliconen en de geel/bruine latex varianten. Veel ouders kiezen tegenwoordig meer bewust voor wat ze al dan wel of niet kopen. Het aanschaffen van een babyfles van glas en latex flesspenen sluit perfect op deze wens aan. 


 

Kies voor makkelijk, kies rond
Wanneer je op zoek gaat naar een babyfles zie je al snel dat er verschillen zijn in flesspenen waardoor automatisch de vraag ontstaat: " Welke flesspeen is het beste voor mijn baby"?

De meest makkelijke flesspeen is de ronde vormloze flesspeen. Dit type flesspeen staat erom bekend dat baby’s hier snel aan wennen en lijkt op het oog het meest op de borst. Bovendien kun je een vormloze flesspeen eigenlijk nooit verkeerd in je baby’s mond doen. Kies vervolgens zelf tussen een zachte 100% natuurlijk rubberen latex of voor een hardere silicone flesspeen.

 

Kenmerken ronde fysiologische flesspeen

- zit altijd goed in je baby’s mond;
- verkrijgbaar in zowel silicone als natuurlijk rubber (latex);
- verkrijgbaar vanaf 0+;
- verkrijgbaar met anti-krampjes luchtgaten;
- verkrijgbaar als 3-standen flesspeen (wordt ook wel 1,2,3 flesspeen of varia speen genoemd);
- verkrijgbaar als flesspeen met horizontale streep voor het geven van dikkere vloeistof (pap) via de fles;

dental flesspeen jillxox blog

 

Voorgevormde dental flesspeen
Moeders die borstvoeding geven, kiezen vaak voor een voorgevormde dental ofwel anatomische flesspeen om zo tepelverwarring te voorkomen. Een dental flesspeen wordt met name  gedurende de eerste zes weken bij borstvoeding geadviseerd door kraamzorg en lactatiekundigen. Het is een advies waar je als ouder best van af mag wijken wanneer jouw baby de voorkeur geeft aan een ronde speen voor zijn flesvoeding. Kijk op borstvoeding.com voor meer info over borstvoeding en bijvoorbeeld de overstap van borst naar flesvoeding.

Heb je een gulzige baby die zich veel verslikt of een baby met een sterke zuigkracht ook dan kan een dental flesspeen prettiger zijn doordat deze de melk anders in je baby’s mond verspreid doordat de melkopening aan de bovenzijde van de flesspeen zit in plaats van in het midden zoals bij de ronde vormloze flesspenen.

 

Kenmerken voorgevormde anatomische flesspeen

- heeft een specifieke boven en onderzijde;
- verkrijgbaar in zowel silicone als natuurlijk rubber (latex);
- verkrijgbaar voor de desbetreffende leeftijd van je baby (0-6, 6+ etc);
- ideaal voor baby's die zich vaak verslikken;
- ideaal voor baby's met een enorme zuigkracht;
- niet geschikt voor het geven van dikkere vloeistoffen zoals pap;

zachte drinktuit silicone jillxox blog

 

Vanaf 6 maanden een Drinktuitje
Vanaf een maand of zes is het aanbevolen om je kindje te helpen bij de overstap van babyfles naar drinkbeker. Hiervoor heb je tegenwoordig ook speciale drinktuitjes die je in plaats van de flesspeen op je baby’s fles zet. Zo leert je baby aan de hand van zijn eigen vertrouwde babyflesje drinken met een drinktuit. Drinktuitjes worden aangeboden in zachte flexibele silicone en in wat hardere plastic varianten.

 

Kenmerken drinktuit

- te gebruiken voor de overstap van babyfles naar antilekbeker/ drinkbeker;
- verkrijgbaar in zachte silicone/ steviger plastic;
- verkrijgbaar als drinktuit met meerdere (3) gaatjes;
- verkrijgbaar als antilek drinktuit (opening laat pas vloeistof door tijdens drinken);

Heeft het flessenmerk van jouw keuze geen drinktuitje dan kan je altijd nog een antilekbeker met tuit kopen. Vanaf 9 maanden is het aanbevolen om de antilekbeker/ tuitbeker te vervangen door een drinkbeker zonder tuit.

 

Shoptip
Let op dat het type babyfles veelal bepalend is voor het type flesspeen. Zo zit er op de rvs flessen van bijvoorbeeld Pura Kiki en de glazen Meaningful life flessen standaard een ronde siliconen flesspeen. Wil je liever een dental of latex flesspeen, dan zul je zelf moeten kijken of de door jou gewenste speen op de fles past die je graag wilt. Over het algemeen zul je zien dat de meeste flesspenen uitstekend op een ander merk fles passen. Het mag duidelijk zijn dat een brede hals flesspeen niet op een smalle fles past.