Antilekbeker of tuitbeker? Wat is het verschil?

Posted by jill 01-11-2018 0 Opmerkingen

Antilekbekers en tuitbekers zijn de opvolgers van jouw baby’s flesje. Om jou te helpen bij het maken van een betere keuze bij de aanschaf van een antilekbeker of tuitbeker wil ik je graag eerst het verschil uitleggen. Hoewel dit aan de buitenkant niet zichtbaar is, is er wel degelijk een verschil tussen een antilekbeker en een tuitbeker. Leer het verschil en voorkom dus teleurstelling na de aanschaf van een antilek – of tuitbeker.

 

Wat is het doel van een antilekbeker/ tuitbeker
Het doel van een antilekbeker of tuitbeker zit hem in het feit dat deze bekers de overstap van flesvoeding naar drinkbeker makkelijker maken voor je kindje. Wanneer je kindje uit zijn babyflesje drinkt of aan de borst zuigt dan is hij zich niet bewust van de vloeistof die in het flesje zit. Je kindje zet zijn mondje op de flesspeen of op de borst en begint als reflex te zuigen om de vloeistof uit het flesje te halen. Een antilekbeker/ tuitbeker helpt jouw kindje zich bewuster te worden van de handelingen die hij uitvoert tijdens het drinken. Daarbij gebruikt je baby bij het drinken uit een antilekbeker/tuitbeker andere mondspieren die hem straks bij zijn verbale ontwikkeling van pas komen.

Bij het drinken uit een antilekbeker/ tuitbeker wordt jouw kindje meer actief aan het werk gezet. Bij een tuitbeker moet je kindje zijn beker kantelen en merkt dan dat er meteen drinken uit komt. Bij een antilekbeker kantelt hij ook zijn beker echter moet hij wel eerst zuigen voordat er vloeistof uit zijn beker komt. Een antilekbeker lekt dus pas vloeistof wanneer je kindje aan de tuit zuigt. Heb je een beker die je op zijn kop houdt en er komt meteen vloeistof uit dan weet je dus dat je een gewone tuitbeker hebt en zeer zeker geen antilekbeker.

 

De Tuitbeker
Een tuitbeker is ideaal vanaf 6 maanden en helpt je kindje bij het inschatten van de snelheid waarmee de vloeistof zijn mondje in gaat wanneer hij de beker kantelt. Een tuitbeker bestaat meestal uit een verwijderbaar tuitgedeelte en dus een beker met oortjes. Heeft je kindje het drinken uit de tuitbeker onder controle dan kan je kindje aan de volgende stap beginnen; het leren drinken uit een drinkbeker.

In plaats van tuitbekers zijn er ook losse drinktuiten verkrijgbaar waarmee je jouw baby’s flesje omtovert tot een babyfles met drinktuit. Sommige merken bieden zelfs silicone rietjes aan om van je babyfles een drinkfles te maken. Dergelijke accessoires zijn vooral ideaal wanneer je duurzaam gebruik wilt maken van jouw babyfles. Wat goed is hoef je natuurlijk niet weg te gooien.

 

De Antilekbeker
Een antilekbeker is eigenlijk een tuitbeker met een antileksysteem waardoor de beker pas lekt wanneer je kindje aan de tuit zuigt. Een antilekbeker voorkomt in tegenstelling tot een tuitbeker dat je kindje door je hele huis knoeit. Antilekbekers zijn ook al geschikt voor kindjes vanaf 6 maanden en ideaal wanneer je kindje gaat lopen. Hoe mobieler je kindje wordt, des te groter is de kans dat hij in zijn onhandigheid bekers omstoot.

Naast antilekbekers zijn er ook drinkflessen met rietjes of met een sportdrinktuit die je als opvolger van de babyfles kan gebruiken. Rietjes zijn geschikt voor kindjes vanaf een maand of 9 en drinkflessen met een sporttuit kunnen al goed worden gebruikt door dreumesen vanaf 12 maanden. Afhankelijk van de ontwikkeling van je kindje, kan jouw baby al dan wel of niet vanaf de daarvoor bestemde gemiddelde leeftijd uit een drinkbeker/ drinkfles ed drinken. Ga er ook niet vanuit dat je baby meteen snapt wat hij met een antilekbeker/tuitbeker of iets anders dan de babyfles of borst die hij gewend is, moet doen. Vergeet niet dat je kindje nu echt iets moet gaan doen om vloeistof uit zijn beker te krijgen. Zijn zuigreflex volstaat nu namelijk niet meer.

 

Shoppen
Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van wat je van de verschillende producten mag verwachten zodat je voor jezelf kunt bepalen wat jouw kindje nodig heeft en wat jij natuurlijk praktisch en mooi vindt. Online vind je tal van stijlvolle design antilekbekers, tuitbekers, drinkbekers en drinkflessen voor jouw kleintje. Tuitbekers/ antilekbekers zijn trouwens ook leuk als kraamcadeau of babyshower gift omdat dit een artikel is wat ouders nog niet zelf hebben aangeschaft.