Leer je kind uit een beker drinken

Posted by jill 15-03-2020 0 Opmerkingen

Leer je kind al vanaf 6 maanden om uit een beker te drinken. Door je kindje te lang uit een babyfles, tuitbeker of rietje te laten drinken neemt de kans op spraakachterstanden en gezondheidsproblemen toe! 

Wanneer begin je je kind uit een beker te leren drinken?
Het liefst zo snel mogelijk omdat langdurig flesdrinken slecht is voor met name de tanden, maar in principe wanneer jouw kind daar aan toe is.Tussen de 6 en 8 maanden is jouw kindje fysiek in staat om uit een drinkbeker te leren drinken. Doe je kind voor hoe het moet. Pak dus met 2 handen de beker vast en laat zien wat hij daarmee moet doen. Houd de beker in het begin vast ter ondersteuning en begeleiding. Zoals bij alles wat je kind leert geldt dat hoe vaker je iets doet, des te sneller hij het onder de knie heeft. Belangrijk is dus dat je zelf als ouder niet te snel opgeeft!

Met wat voor beker begin je te oefenen?
Omdat je kind nog niet snapt dat het met een bepaald ritme moet drinken is het handig om tijdelijk gebruik te maken van een tuitbeker of antilekbeker. Dit maakt de overgang van flesvoeding of borstvoeding naar drinkbeker aanzienlijk makkelijker voor zowel jouw kind als voor jou als ouder. Gelukkig zijn er ook speciale kinderbekers op de markt die jouw kindje uitstekend begeleiden bij het leren drinken uit een beker. Jill xox heeft hiervoor de zogenaamde
360 antiknoeibekers en de 3in1 oefenbekers. Deze bekers trainen je kind als het ware om de snelheid waarmee de vloeistof naar zijn mondje stroomt te leren inschatten. In onze shoptips over oefenbekers vertellen we je meer over deze bekers.

Echte drinkbekers
Uiteraard kun je ook direct beginnen met het gebruiken van een drinkbeker. Een tuitbeker of iets dergelijks is geen must maar maakt de overstap wel gemakkelijker. De
tuitbekers bij Jill xox hebben een afneembare tuit waardoor je de tuitbeker in een handomdraai verandert in een drinkbeker. DaarBij Jill xox hebben we speciaal voor kleine handjes kinderbekers ingekocht. Zo zijn er voor de beginnende drinkbeker gebruikers de kleine Yummy Plus drinkbekers van Done by Deer. Deze zijn namelijk voorzien van een silicone omhulsel waardoor je kindje meer grip heeft tijdens het drinken. Kinderbekers zijn voor je kind een stuk prettiger in het gebruik dan een 'volwassen' beker doordat ze kleiner zijn. De afstand die de vloeistof dan moet afleggen is een stuk korter waardoor je kind niet zijn hoofd in zijn nek moet leggen om iets uit zijn beker te krijgen. En een kinderbeker kan hij ook gewoon beter vasthouden door het een handzaam formaat is, afgestemd op kleine kinderhandjes. 

Wat kan ik mijn kind te drinken geven?
In principe kan je jouw kindje alle vloeistoffen te drinken geven die hij mag hebben, echter is het aan te raden om te beginnen met dikkere vloeistoffen zodat je kindje ziet en voelt wat er gebeurd wanneer hij zijn beker kantelt. 

Hieronder hebben we enkele suggesties voor je opgeschreven:
- yoghurt of biogarde verdunnen met jus d'orange;
- karnemelk met een beetje aanmaak of een sapje zodat het wat minder zuur is;

- fruithapje uit een potje werkt ook prima;
- fijn geprakte liga met jus d'orange of melk (niet te veel vloeistof anders wordt het weer te dun);
- lekker vers gepureerde smoothie (banaan met jus d'orange, banaan,spinazie en amandelmelk etc);


Beetje bij beetje geef je je kind een steeds dunnere vloeistof. Zo help je je kind bij het inschatten van de snelheid waarmee vloeistof naar zijn mond stroomt.