Hoe leer je jouw baby met een lepel eten

Posted by jill 20-10-2018 0 Opmerkingen

Hoe leer je jouw baby van een babylepel te eten? Als ouders zijn we ervaringsdeskundige en weten we er alles van. Om jou als ouder door deze periode te helpen, schrijven we in onze Shoptips niet alleen over welke babylepel het beste is voor het geven van vaste babyvoeding maar ook hoe je jouw kindje kunt laten kennismaken met jouw culinaire kooktechnieken via vreemde objecten zoals babylepels.


Zuigtechniek afleren
Iedere baby heeft een aangeboren zuigtechniek. Misschien is het je opgevallen dat je kind zijn tong verandert in een soort rolletje waarmee hij de tepel of de speen als het ware vasthoudt. Vervolgens oefent je baby een zachte druk uit op de speen of tepel waardoor de melk nu rijkelijk in zijn mondje stroomt. Je baby gebruikt nu nog teveel het voorste gedeelte van zijn tong. Precies deze techniek moet je baby afleren om goed van een lepel te kunnen eten. Jij als ouder kan je kind hierbij helpen.

Doordat ieder kind instinctief zijn mond opent wanneer iets zijn mond raakt kan je als ouder makkelijk de lepel in de mond van je kind steken. Probeer hierbij de lepel op zijn tong te leggen en duw deze een beetje (zonder geweld) naar beneden. Door dit steeds te doen, leert je kind zijn tong niet meer te krullen maar deze meer plat te houden waardoor hij uiteindelijk beter van een lepel zal gaan eten.


Happen, niet aan het gehemelte afvegen
Je baby is nog niet gewend met een lepel te eten. Je helpt je baby deze nieuwe techniek het snelst onder de knie te krijgen door hem te laten happen en niet het eten aan zijn gehemelte af te vegen. Doe een beetje voeding op het puntje van de lepel zodat hij de lepel met het eten daarop voelt en dit leert herkennen. Je baby een overvolle lepel geven is dus niet aan te raden. Bovendien is de hoeveelheid voeding nu niet belangrijk maar is het belangrijker dat je kind nieuwe voeding probeert. Het gaat nu immers nog om bijvoeding.


Neem de tijd
Geef je baby de tijd om te eten en laat jezelf niet ontmoedigen wanneer je kind zijn eten weer uitspuugt. Dit hoort allemaal bij het leren eten. Je kind moet namelijk nog leren dat voedsel ook een vastere vorm kan hebben. Dus spuugt je kind het uit, bied het hem dan nogmaals aan. Wees dan ook niet ongerust wanneer je kind maar 1 of 2 hapjes van zijn nieuwe eten wil proeven. Je zult zien dat het iedere dag beter gaat.


Consequent
Voor alles wat je doet geldt dat je kind een soort van regelmaat nodig heeft. Geef hem daarom zijn vaste voeding op gezette tijden zodat je kind weet dat hij nu geen fles of borstvoeding krijgt maar dat het tijd is voor een fruithapje of een ander hapje in vaste vorm. Dit is niet alleen handig voor je kind maar ook voor jou als borstvoedende moeder. Je hebt dan melk over die je als voorraad kunt aanleggen of je gebruikt deze overgeslagen maaltijd om het aantal borstvoedingsmomenten af te bouwen.