Fopspeen controle voorkomt stikken

Posted by jill 01-11-2018 0 Opmerkingen

Het zal je als ouder maar overkomen dat je kind een stuk van zijn fopspeen in zijn mond heeft. Dan schrik je je toch rot! Hier enkele tips om dit euvel te helpen voorkomen.

 

NEN gecertificeerde fopspeen
Fopspenen die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn moeten voldoen aan de Europese wetgeving. Specifiek voor fopspenen geldt dat deze moeten voldoen aan NEN-EN 1400-1, -2 en -3. Je kan meer lezen over veilige babyspullen in het artikel "Veiligheidsrichtlijnen baby en kinderartikelen". Ook stellen Europese richtlijnen dat fopspenen na 6 tot 8 weken weken vervangen dienen te worden om zo de veiligheid van jouw kind te kunnen waarborgen. Voor jouw baby's veiligheid doe je er dus goed aan om ,vooral wanneer je (onverhoopt) in het buitenland een speen moet shoppen, te controleren of deze een EN-nummer heeft. Fopspenen die in Nederland worden verkocht door webshops met een keurmerk hebben dus een dergelijk nummer. Mocht dit in een enkel geval toch niet zo zijn, vraag de (web)winkel er dan naar.

 

fopspeen vanaf 6 maanden graphic blauw suavinex kilim baby lifestyle jillxox

Fopspeen controle
Controleer regelmatig de speen van jouw kind. Niet alleen voor de hygiëne van jouw kind is het van belang om zijn speentje regelmatig te controleren maar ook voor zijn veiligheid. Een fopspeen controle is heel eenvoudig. Pak het speentje van je kind en controleer de fopspeenring (indien aanwezig) en kijk of deze nog goed aan de speen vastzit. Controleer vervolgens de fopspeen zelf door hard aan het zuiggedeelte (dat gedeelte waar je kind op zuigt) te trekken. Laat dit los, dan is dit uiteraard foute boel en gooi je de fopspeen direct weg. De kans is groot dat je kind het zuiggedeelte eraf zuigt en in dit gedeelte kan stikken. Dus probeer absoluut niet om de speen nog te maken. Weggooien! Wanneer je hard aan de fopspeen trekt kan je tevens zien of er barsten/ scheuren in het materiaal (latex/ silicone) verschijnen. Zie je barsten of scheuren? Ook dan gooi je de fopspeen direct weg.

 

 

 

Vervang iedere 6 a 8 weken de fopspeen
Volgens de Europese wetgeving doe je er verstandig aan om de fopspeen van jouw kind, iedere 6 a 8 weken (check de termijn aangegeven door de fabrikant!) te vervangen. Naarmate je kind ouder wordt, neemt ook zijn zuigkracht toe. Vooral wanneer jouw kind zijn fopspeen bijna de hele dag in de mond heeft en er dus gretig gebruik wordt gemaakt van de fopspeen is het goed om de fopspeen regelmatig te controleren en te vervangen. Kinderen met doorkomende tandjes en kinderen die al wat ouder zijn en al tanden hebben, hebben de neiging om op de fopspeen te gaan kauwen. Kauwen en bijten op de fopspeen zorgt ervoor dat er scheuren en barsten ontstaan die voor onveilige situaties zorgen maar ook de hygiëne wordt hierdoor aangetast. Let dus goed op wanneer jouw kind op zijn fopspeen begint te kauwen/bijten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de fopspeen nog eerder dan de voorgeschreven 6 a 8 weken vervangen moet worden.

 

Tip
Heeft jouw kind al tandjes en bijt of kauwt jouw kind op zijn fopspeen? Geef je kind dan een bijtring of een ander bijtspeeltje en geef je kind enkel de fopspeen wanneer hij behoefte heeft om ergens op te zuigen.