Borstvoeding geven bij Spruw en pijnlijke tepels

Posted by jill 20-10-2018 0 Opmerkingen

Heeft jouw baby witte stipjes/ vlekjes op zijn tong of aan de binnenkant van zijn wang? Of zie je een witte waas (net als na het melk drinken) op zijn tong die niet weggaat? Drinkt je kindje
slecht(er)? Heb jij pijnlijke borsten tijdens de borstvoeding? Dan zouden jij en je kindje weleens last kunnen hebben van spruw.

 

 

 

 

Wat is spruw
Spruw is een schimmelinfectie die niet schadelijk is en die veelal ontstaat bij een verminderde weerstand.

 

Hoe ontstaat spruw
Je baby kan spruw krijgen doordat jij tijdens de geboorte last had van een vaginale schimmelinfectie en bij onvoldoende weerstand van zowel moeder als kind. Ook kan spruw worden overgedragen door derden door bijvoorbeeld het zuigen op een vingertje.

Geef je borstvoeding, dan is de kans groot dat wanneer jij of je kindje last heeft van spruw de ander dit ook heeft. Het gaat dan immers van de borst naar de mond en van de mond weer terug naar de borst. Jullie zullen hiervoor dus beiden moeten worden behandeld. Om verdere besmetting tegen te gaan gebruik je het beste een tepelhoedje.

 

Symptomen spruw bij baby’s?

-       Witte vlekjes/ stipjes op tong of binnenkant wang die niet weg te poetsen zijn of verdwijnen
-       Witte waas (net als bij het melk drinken)
-       Kind drinkt slechter of wil niet drinken
-       Je baby maakt een klakkend geluid
-       Luieruitslag
-       Parelmoerachtige glans op de lippen van je baby


Ook kan het voorkomen dat je baby juist door de spruw veel spuugt en/ of last heeft van darmkrampjes. In het geval van darmkrampjes zul je wellicht ook zien dat je baby's billen en/ of het geslachtsdeel last hebben van spruw. Je ziet dit dan terug als een flinke luieruitslag. In dit geval heeft je baby echter geen luieruitslag maar een schimmelinfectie. Schimmelinfecties kunnen ook goed behandeld worden met miconazolcrème. Deze kan je zonder recept bij de drogist kopen.


Hoe herken je spruw bij jezelf?

-       Steken in borst
-       Tepels en tepelhof zien er vurig uit
-       Jeuk aan tepel
-       Schilfers rondom tepel/ tepelhof

Wanneer je denkt dat er sprake is van spruw laat dit dan altijd eerst even door een arts beoordelen zodat jij en je baby er zo snel mogelijk weer vanaf zijn.

 

Hoe spruw behandelen
Bij spruw wordt meestal Nystatine (vloeibare gel) voor baby’s voorgeschreven en voor de moeders de crème Miconazol. Ook kan je er voor kiezen om Gentiaan Violet te gebruiken. Als jij en je baby weinig last hebben van spruw dan hoef je spruw niet te behandelen met medicatie. Let in dit geval extra op de hygiëne en was je borsten na iedere voeding zodat je baby steeds aan een schone borst begint. Huis, tuin en keukenmiddeltjes tegen spruw zijn bijvoorbeeld een gaasje ondergedompeld in zout water of kamille thee om daarmee vervolgens het mondje (tong, binnenkant wang en lip) van je kindje zachtjes mee schoon te vegen.