Van babyfles overstappen naar drinkbeker

Posted by jill 01-11-2018 0 Opmerkingen

Wanneer je je kindje moedermelk of zuigelingenvoeding geeft via een babyfles dan is het verstandig om de babyfles vanaf ongeveer 6 maanden te vervangen door een antilekbeker zodat je kindje rond 9 maanden uit een drinkbeker kan drinken. 

 

babyfles haute couture via Jillxox.nl

Weg met die fles
Wanneer je kindje tandjes krijgt,  is zijn gebit ook meer vatbaar voor cariës. Dit zijn bacteriën die ontstaan door een slechte mondhygiëne. Jammer genoeg zijn er veel kindjes die al gaatjes hebben in hun melkgebit doordat ze bijvoorbeeld veel zoetigheid (limonade) uit een babyfles drinken en ouders hun tanden niet goed poetsen. Wacht dus niet te lang met de overstap van babyfles naar drinkbeker.


Vanaf welke leeftijd mag mijn kind uit een beker drinken
Veel ouders vragen zich af vanaf welke leeftijd hun kind iets mag. Je kan je als ouders beter afvragen of je kind ergens al aan toe is. Hetzelfde geldt voor het drinken uit een beker. Vanaf 6 maanden zijn de meeste kinderen fysiek in staat om een beker vast te houden en is het aan te raden de babyfles te vervangen voor een tuitbeker.

 

Om je kind uit een beker te leren drinken begin je het beste door de babyfles te vervangen met een anti-lekbeker. Een antilekbeker met een zachte silicone tuit maakt de overgang van de zachte flesspeen naar de hardere tuit makkelijker. Daarbij hebben antilekbekers vaak twee handvatten waarmee je kind zijn beker goed vast kan houden. Bovendien hoef je met een goede antilekbeker niet bang te zijn voor een knoeipartij wanneer je kind voor de zoveelste keer zijn beker op de kop houdt. Tegenwoordig zijn er ook anti- lekbekers met een antileksysteem dat er voor zorgt dat er geen vloeistof lekt totdat je kindje begint te drinken.

 

Met een rietje drinken
Ergens in het eerste levensjaar is je baby ook in staat om met een
rietje te drinken. Je denkt dan snel o wat fijn lekker makkelijk. Je kind even een pakje drinken geven. Je vergeet echter dat kinderen hierin knijpen om het pakje vast te houden waardoor je weer een knoeiboel hebt. Daarnaast zit in de meeste pakjes drinken zoete vloeistof en dat is juist iets wat je je kind zo min mogelijk wilt geven om tandbederf te voorkomen. Een drinkbeker met een rietje zodat je je kind ook water kunt geven is een betere optie.

Tuitbekers en rietjes zijn prima voor de overstap naar een echte drinkbeker.

 

Oefen drinkbekers
Na de overbruggende hulpmiddelen van tuitbekers, antilekbekers en bekers met een rietje wordt het toch echt tijd dat je kind uit een drinkbeker gaat drinken. Dus stimuleer deze ontwikkeling vooral door vaker drinkbekers te gebruiken zodat langzaam aan de tuitbekers verdwijnen. Je maakt hiervoor het beste gebruik van zogenaamde oefendrinkbekers.

drinkbeker met silicone grip via Jillxox.nl

 

Naarmate je kindje zelfverzekerder wordt en jij meer vertrouwen krijgt in je kindje kan je de plastic oefenbekers ook vervangen door een glas. Vergeet niet dat je kindje zal moeten wennen aan het voor hem nieuwe materiaal en het feit dat hij geen handvatten meer heeft. Met de handen eten en vervolgens willen drinken, kan ervoor zorgen dat er zo nu en dan ongelukjes gebeuren waarbij een glas uit de handen glipt. Houd je kindje dus goed in de gaten. Vooral met glas.

 

Tip
De extra kleine drinkbekers met een silicone ring of d
e Yummy Plus bekers van Done by Deer zijn handig voor de overstap van fles naar drinkbeker. Als extra bonus vind je kindje een leuk figuurtje op de bodem van zijn Done by Deer drinkbeker.